Ngaramtoni Cultural Tour
Door: Edwin
21 Januari 2006 | Tanzania, Dodoma
Met een geslaagd cultural program van Ng’iresi achter de rug, hebben we de smaak te pakken, en gaan Yuca en ik er nog eentje doen. Deze keer gaan we Ngaramtoni bezoeken, en de speciale reden voor deze keus, is dat ik daar in Februari m’n vrijwilligerswerk ga doen als Yuca weg is. Voor mij is het een goeie reden om beter kennis te maken met het dorp & de omgeving, en om als ik er toch ben nog even wat dingen kort te sluiten over ‘t werk. Bovendien kan Yuca dan ook gelijk zien waar ik het komende half jaar ga werken.
De dala-dala met de gele streep brengt ons van Arusha naar Ngaramtoni, waar we opgewacht worden door David onze gids.
Het is donderdag, en elke donderdag en zondag is het hier markt , en we worden snel door de menigte naar het OSOTWA kantoor gegidst. Nadat we betaald hebben gaan we op weg, want we hebben een flinke wandeling voor de boeg.
We lopen via stoffige wegen door verschillende dorpen, en worden ergens nog spontaan getrakteerd op een zangconcert van David en z’n mede kerkkoorgenoten. Na een flinke klim, lunchen we bovenop een heuvel, en trekken we verder omhoog.
We komen in een mooie groene krater, die 2 jaar geleden door OSOTWA en de dorpsbewoners herbeplant is met allerlei bomen, en nu beschermd is. Als we weer afdalen gaan we een andere kant uit en komen we door een aangeplant dennebos! (niet door OSOTWA) Heel bizar! Het lijkt net alsof we in de bossen van Wageningen of Ede lopen, behalve dat er opens felgekleurde Masaai door het beeld heenlopen. Een rare gewaarwording! Het begint lekker te regenen, en opens komen we weer in een heel ander landschap met rotspartijen en geulen en hele andere planten. We naderen weer een ander stuk tropisch bos waar we zelfs een troep colobus apen zien. We lopen nog n stuk verder en beklimmen weer een andere heuvel welke ook door OSOTWA is aangeplant omdat er 2 jaar geleden enorme erosie was, en landverschuivingen en overstromingen. Nu ziet de heuvel er weer gezond uit, en wordt er tussen de jonge boompjes mais en bananen gekweekt, en zijn bovenstaande problemen opgelost! Na al die uren lopen, lopen we via het kantoor naar weer een ander dorp “Kimnyak” waar we overnachten.
Een van de oprichters van OSOTWA, en mijn toekomstige baas/college “Mr. Ole Daniel” woont daar. We zetten onze tent op in de tuin, en krijgen we heerlijke thee van “masaai mint” en gaan bij het kampvuurtje zitten waar ons voorafje word klaargemaakt; knapperig geroosterde maiskolven. Daarna krijgen we heel lekker traditioneel eten, van mais, bonen en vanalles en nog wat, in ieder geval erg lekker. Verder nog andere groenten en uiteindelijk allerlei fruit. Bovendien worden we getrakteerd
op de mythologische verhalen van de oorsprong van de Masaai, en deze speciefieke tak van de Masaai die rondom Mount Meru leven. Mr. Ole Daniel is een goed verteller, en z’n verhalen zijn zo levendig dat we nog n hele tijd wakker blijven ondanks dat we hondsmoe zijn, en kloppende blaren op onze vermoeide voeten hebben. We slapen als n baksteen, en de volgende ochtend bij het heerlijke ontbijt, vervolgt Ole z’n verhalen. Na ‘t ontbijt komen er dorpsoudsten en ontvangen we een “masaai blessing” van hun, dat we maar gezegend mogen zijn met allerlei goeds, in n notendop. Supercool. Terug in Arusha bedenk ik dat de mooie omgeving van Ngaramtoni en de inspirerende verhalen & persoonlijkheid van Ole Daniel me veel zin geven om hier het komende half jaar te gaan werken!
03 Maart 2006 - 12:01
Alain Bos:
Wow, dat klinkt heel erg leuk allemaal... ik ben weer up 2 date met een aantal zaken (ik vondt het al vreemd dat de verhalen met Yuca er niet waren).
Volgens mij is Afrika ook een vegetarisch paradijs als ik jou zo hoor.
keep up the good work & C U lator gator ! -
03 Maart 2006 - 23:22
Rina:
Lekker eten zonder vlees heerlijk!
Je blijft het naar je zin hebben merk ik.
Goed zo, je bent maar eenmaal jong en vrij om te doen en laten wat je wilt.
Geniet ervan voordat je gesettelt bent en een hypotheek te betalen hebt.
Ook voor ons breken spannende tijden aan omdat je oudste neef van moeders kant op een verkiesbare 4e plaats staat met de gemeente verkiezingen op 7 maart.
Als je contact hebt met je ouders hoor je daar meer van na volgende week.
Groetjes en blijf genieten van het mooie en hete Afrika! -
04 Maart 2006 - 12:20
Pa En Ma:
We zien er naar uit om dit ook te zien.
Leuk verhaald. -
22 Maart 2010 - 14:58
Jaap Terpstra:
ik heb interesse in uw bezoek a/h dorpje Kimnyak. wij hebben daar Mtili een 9 jarig albinojongetje geadopteerd. zegt u dat iets?
Graag reactie:
jaap.terpstra@upcmail.nl