Cultural Tour Ngiresi - Reisverslag uit Dodoma, Tanzania van edwincornelissen - WaarBenJij.nu Cultural Tour Ngiresi - Reisverslag uit Dodoma, Tanzania van edwincornelissen - WaarBenJij.nu

Cultural Tour Ngiresi

Door: Edwin

Blijf op de hoogte en volg

18 Januari 2006 | Tanzania, Dodoma

Na de nodige rust & de safari’s in Lake Manyara, Serengeti en De Ngorogoro-Krater, is Yuca’s voet weer een beetje bijgekomen. Het is eindelijk tijd voor wat meer beweging. Via het Tanzania Tourist Board (TTB) kun je verschillende “Cultural Tourism Programs” doen waarbij je dorpen bezoekt, en kennis maakt met de locale cultuur, wandelingen in de natuur maakt, en vanalles kunt doen van bio-gas projecten en lagere scholen bezoeken, masaaimarkten afstruinen, gezegend worden door traditionele medicijnmannen tot pottenbakken met locale pottenbakkers.

Wij hadden gekozen om het dorpje Ng’iresi te bezoeken, 7 km oostelijk van Arusha, ook aan de voet van Mount Meru.
Het Ng’iresi culturele programma is de allereerste rondom Arusha en is opgezet in samenwerking met SNV, de nederlandse ontwikkelingsorganisatie.

S;ochtends vroeg staan we bij het TTB om opgehaald te worden, en er staat ook een ander Nederlands stel uit Alkmaar die dezelfde tour gaan doen. Ha gezellig, en dat scheelt ook weer in de transportkosten, denk ik nog op z’n hollands.
Mooi niet dus, want de chauffeur heft de mooie smoes dat ie een grotere auto nodig had, meer brandstof en blab la. Tanzanianen zijn meestal vrij creatief om ergens een slaatje uit te slaan, vooral als je geen andere keus hebt, maargoed.
Het transport is wel supercool, want we rijden in een ongeveer 25-jaar oude Peugeot 504 stationwagen. Er rijden er nog heel veel van rond hier, en het is ongelofelijk hoe goed zee r nog uitzien, en hoe sterk de motoren nog zijn, al helemaal als je bedenkt hoe ze te lijden hebben met die slechte wegen hier. We rijden flinke stijle heuvels op, en deze kant van de Meru is enorm groen en weeldig. We worden onthaald in het huis van de burgemeester, krijgen koffie & thee en uitleg over t dorp. Daarna beginnen we de wandeling en bezoeken we bio-gas installaties, een lagere school, precies in de pause. Compleet gekkehuis met alle kinderen die uitlopen op de “Wazungu” (Blanken) te zien. Na een gesprek met de hoofdmeester vervolgen we de wandeling, gaan we rusten in een “Boma” zo’n houten en lemen Masaai hutje waar, moeder de vrouw io een houtvuurtje aan t koken is.
De rook van t vuurtje slaat gelijk op je ogen en longen, en het is ongelofelijk om te bedenken dat de vrouwen daar elke dag aan blootstaan. In de boma is er een apart slaapgedeelte voor de man, de vrouwen en kinderen slapen ergens anders, en jonge kalfjes worden ook gewoon in t huis gehouden. Een boma gaan een jaartje of 20 mee, en dan wordt er weer n nieuwe gebouwd. Uiteindelijk keren we weer terug in t huis van de burgemeester alwaar we een overheerlijke lunch hebben, rijst aardappelen, veel groenten, nog meer fruit, nee Eetwin heeft niks te klagen! De burgemeester is er inmiddels ook, en na een goed gesprek gaan we door met de route. We beklimmen een paar flinke heuvels, en lopen langs maisvelden en bananenbossen en Yuca met d’r voet houdt zich flink taai! Bovenop de heuvel hebben we een prachtig uitzicht over Arusha, en dan begint t te regenen. We dalen af, en kopen nog wat spiegeltjes en kraaltjes (ze pakken ons terug), en de lekkerste honing die ik tot nu toe geproefd heb. Daarna weer in de Peugeot, terug naar de stad, en lekker terug naar onze villa, waar we nog maar een paar dagen kunnen blijven. 20 Januari komen Dave & Leebeth terug maar het is gelukkig al duidelijk dat we bij Svagita kunnen logeren! Eddiewinnie heeft t weer geritseld…

• 03 Maart 2006 - 23:28

Rina:

Die boma is die niet vergeven van de ongedierte na een paar jaar in de hete rimboe?
    En ja die rare blanken zijn gek op spiegeltjes en kralen dat hebben we al eeuwen terug bewezen.
    Edwin passen je broekn nog wel na al dat eten?
    Of kom je ook in een debelja terug, lekker luchtig toch.
    Groetjes!

• 04 Maart 2006 - 12:15

Pa En Ma:

Leuk en mooie foto's
    Het lijkt wel of je alleen vakantie houdt

• 06 Maart 2006 - 09:49

Edwin:

Vakantie houden, tja dat doe je nou eenmaal tijdens je vakantie he? Gelukkig ben ik alweer ruim n maand hard aan het werk! Binnenkort vakantie voor jullie!