Busrit Nairobi-Arusha - Reisverslag uit Arusha, Tanzania van edwincornelissen - WaarBenJij.nu Busrit Nairobi-Arusha - Reisverslag uit Arusha, Tanzania van edwincornelissen - WaarBenJij.nu

Busrit Nairobi-Arusha

Door: Edwin

Blijf op de hoogte en volg

09 September 2005 | Tanzania, Arusha

Het is tegen negen uur s'ochtends lokale tijd (uurtje later dan in Nederland).Een paar uur geleden ben ik geland op het vliegveld van Nairobi (zie vorig verhaal), eindelijk is de bus aangekomen die me over de Tanzaniaanse grens naar Arusha zal brengen.

Het busje is zo'n japanner waar een man of 15 in kan, met een enorm bagagerek bovenop, helemaal volgepakt met koffers, zakken meel, en rugzakken. Ik heb een ereplaatsje voorin, zodat ik eens even goed van het landschap ga genieten...We rijden niet alleen, want we worden vergezeld door een tweede busje, ook van Impala Tours. Na 15 minuutjes rijden, hebben we al een stop bij een wegrestaurantje, dus dan ga ik maar gelijk pissen, want de komende uren, weinig kans op sanitaire stops.

Als ik terugkom, zie ik dat mijn busje leeg is en dat ze alle bagage aan het overladen zijn op weer een ander busje..Eeeh..ja! Mijn busje gaat niet verder, dus dan moet ik maar in het derde busje, maar mijn bagage zit bovenop het andere busje..enne..dat zit me toch niet helemaal lekker.De chauffeurs zeggen dat ze samen naar Arusha gaan rijden. Jaja..
Maar ja zo'n 5 uur lange trip, daar kun je elkaar nog wel eens kwijtraken, en bovendien is mijn bestemming (Impala Hotel) niet de eindbestemming van de busjes. Ik zie al weer helemaal voor me dat bij aankomst de andere bus alweer doorgereden is, of dat iemand anders mijn spullen er af heeft gehaald...Maargoed, er was niks meer aan te doen, andere busje vol, dus vooral in de gaten houden in vertrouwen dat het goed komt. In het nieuwe busje heb ik ook weer een mooi plaatsje voorin..Lekker veel ramen, veel uitzicht...Hmm lekker veel ramen, veel zonlicht, hmm veel warmte...hmm ik voel me al snel als een stoofpeertje...

Gelukkig hangt er een rafelig gordijntje om de ergste zon buiten te houden. Langzaam rijden we door de buitenwijken van Nairobi, echt veel van Nairobi is er niet te zien.

Na een uur begint het landschap wijdser te worden, en zie je echt de grote uitgestrekte vlaktes met heuvels en bergen in de verte, behoorlijk dor en gelig, met hier en daar wat bomen, agaves, acacia’s en ander groen tuig. Langzamerhand zie je ook steeds meer Masaai op de weg, hun kale hoofden en knokige lichamen gewikkeld meestal felrood gekleurde doeken, op zwarte leren sandalen en altijd een stok in de hand, en soms zijn ze vergezeld van een kudde schapen of koeien, en een paar ezels. De komende uren passeren er honderden Masaai de revue, en tientallen kuddes, en alle Masaai kinderen zwaaien vrolijk naar de bus..Ja da’s dan wel leuk.. Uiteindelijk bij de grens aangekomen word ik bij het uitstappen belaagd door hordes Masaaivrouwen die me armbandjes en ander zelfgeknutselde kunststukjes willen verkopen..Wel mooi, maar ja..daar ga ik geen 8 maanden mee rondslepen...De chauffeur verzamelt van de Polen en wat Nederlanders uit het busje de paspoorten en geld (50 dollar p.p) en gooit het op een onderonsje (groepskorting ofzo) met de douaniers en steekt de rest weer lekker in zn zakkie.
Ach ja..

Het andere busje, met mijn bagage ben ik al enige tijd uit het oog verloren, maar bij de grens komen we em weer tegen, evenals twee dromedarissen en een struisvogel. Maar dan spurt ie er weer vandoor. Mijn chauffeur heeft tot nu toe goed gereden, maar begint steeds aggresiever te rijden, en steeds sneller...En ik zit voorin, dus ik ben in totaal 4 keer getuige van een bijna-dood-ervaring-, 3X van een aantal fietsers die we nog net weten te ontwijken, en 1x als we bijna van de weggeramd worden door een passerende vrachtwagen. Tja, ik zit voorin, dus als er wat gebeurt zal het ook wel goed mis zijn, dus weinig reden om me druk te maken eh? Vlak voor de aankomst in Arusha is het landschap nog steeds droog en door, maar het begint eindelijk groener te worden, met bananenplantages her en der, en mooie bomen met kleurrijke bloemen, en nog meer van de Agaves, van die rare cactus achtige struiken waar opeens een enorme paal met bloemen uitschiet..

De chauffeur gaat nog roekelozer rijden, maar uiteindelijk kwamen we dan toch aan in het Impala Hotel, waar ik dan opgehaald zou worden door Joseph de chauffeur van MDF...Zelfs het andere busje met mijn mijn bagage is er..dat valt dan weer mee...Nu Joseph nog...Na wat heen en weer gebel komt ie, en dan gaan we op weg naar kantoor om even kennis te maken en dan naar huizzzzzzzz....

• 10 Oktober 2005 - 22:50

Chris S.:

Ha Ed, wat een spannende verhalen allemaal. Erg leuk om te lezen. Veel dingen herken ik van de mailtjes van een vriend die een wereldreis maakte o.a. door Africa en regelmatig te maken had met corrupte agenten, busjes, treinen en bootjes
    die pas 2 dagen later, dan afgesproken, vertrokken. Maar des te meer een groot avontuur.
    Later stuur ik je een mailtje over hoe het in Portugal was ezv. Ik hoop dat deze reactie je bereikt (=dat ik het goed doe). Hou je haaks, groet.
    Chris

• 11 Oktober 2005 - 06:34

Bianca:

Hey Neef,
    Inderdaad ontzettend spannend allemaal, het is net of ik een boek aan t lezen ben. Alleen speel jij de hoofdrol.
    Geniet van je werk/reis, je zult wel veel indrukken op doen.
    Doe voorzichtig en hou ons op de hoogte.

Dikke knuffel Bianca.
    en de rest v/d family.

• 11 Oktober 2005 - 07:45

Jenny:

Hola Edwin el grande

leuk eh!!
    Well reading your message remembered me a bit of the holidays, I also was in a very good sit to witness the 'marvelous' skills of the driver. But 'tja', you will get used ot it, I think.

I enjoyed a lot reading your experiences, have fun and tell me more when you have some time...and internet at hand.

Kusjes (bueno mejor besos)
    Jenny

• 11 Oktober 2005 - 08:41

Like:

Heejj Ed!
    Leuk hoor zo'n weblog! Maak je nog foto's om mijn voorstellingsvermogen te confronteren met de werkelijkheid?
    Hoe ging het werken eigenlijk? Heb je nog safari-achtige activiteiten ondernomen? En heb je, behalve cactussen met uitschietende stengels met bloemen en knokige massai, ook nog rare dieren gezien?

doei
    Like

• 11 Oktober 2005 - 09:58

Hans:

Leuk zo'n logboek! Veel succes en plezier nog!

groeten uit Griekenland

• 11 Oktober 2005 - 13:28

Albo..:

Goed verhaal Ed !
    Vertel er nog eens 1 !?-)

grtjs

Alain

ps. we skype binnenkort wel even; ik heb je al in mijn lijstje !

• 11 Oktober 2005 - 14:03

Mary:

he die ed, leuk je weblog!! Ik zal er een favoriet van maken. Je afrikaanse ervaringen komen me verdacht bekend voor, haha. Ben je toevallig over die weg van Nairobi naar Masai Mara gereden? Op die weg kun je nl ook al veel mooi wild zien. He, sukses met alles en hoop da thet allemaal lukt met je werk en de rest. Geniet ze en tot een ander keertje! Oja, dat skypen ga ik wellicht eens een keer uitproberen.

groet mary

• 11 Oktober 2005 - 18:53

Ton Cornelissen:

Leuk Ed,
    het leest als een goed boek.
    Fijne dagen in de congo, vergeet niet te registreren. Veel werk maar het is het waard.
    pa en ma

• 12 Oktober 2005 - 09:54

Agata:

Mu dutch is not that good to understand everything - but one evening I will really take time and try to readall this :-) but in general looks like nice place :-) tot straks!

• 12 Oktober 2005 - 10:36

ERwin:

He eddie,

Gelukkig heb je alle gevaren overleefd. Je zat tenminste wel eerste rang. Leuk om je zo te kunnen volgen. Plaats je ook wat foto's van je avonturen???

eR

• 12 Oktober 2005 - 16:28

Floor:

lieve Ed
    wat fijn om je verhalen te lezen. herkenbaar, dat roekeloos rijden zodat je maag omdraaid en dat je spullen ergens anders zijn dan je wilt, maar dat het toch echt allemaal weer goed komt! veel succes nog,
    Floor

• 12 Oktober 2005 - 20:01

Rina:

Hoi neef
    Leuk deze site waarvan ik de link net van je vader doorkreeg en ik zal die ook op de familiesite neerzetten.
    Het is wel bloedstollend dat reizen met die busjes zo te lezen.
    Gelukkig kon je weer een schone onderbroek aantrekken omdat je bagage op tijd aanwezig was in je hotel( lachebekje) Laat je moeder deze verhalen maar niet lezen die heeft het niet meer denk ik.
    Maar dit is wel de tijd van je leven wat zie jij veel op deze reizen machtig mooi joh, en je hebt groot gelijk dat je deze uitdaging aangenomen hebt.
    Ik ga je verhalen volgen en zal ze ook aan de mensen zonder pc laten zien.
    Hier gaat alles zijn gangetje en het bevalt Gerard heel goed om met pensioen te zijn.
    Je neef Jan wordt vader in april en ome Jan en tante Ria dus voor de eerste keer opa en oma.
    Edwin geniet van deze spannende tijd!
    Liefs Rina

• 13 Oktober 2005 - 11:28

Alex F.:

Hoi neef, de corruptie en zo lijkt me wat minder, maar verder natuurlijk wel echt fantastisch om in Afrika te zitten. Mooi weer, mooie natuur.....of zit je in zo'n rare stad van snel opgetrokken beton-en-cement-gebouwen?
    En ja, het rare rijden doen ze volgens mij overal in Afrika: in Egypte sta je ook doodsangsten uit, maar dat hoort bij het avontuur denk ik dan maar.
    Ben benieuwd hoe het werken daar in de praktijk zal zijn.

• 13 Oktober 2005 - 11:56

De Matthijsman:

Hee Edboema!Terug in die skoon land?(neeeee,da's Zuid Afrika....)Het is echt een spannend avontuur zo voorin de 'bus'.Nooit meer zeggen dat je shotgun wilt rijden he? En never leave your rugsack in the stake...Begrijp dat je veel te doen hebt daar,ik blijf het allemaal lezen op deze log.Doe voorzichtig,in the meanwhile,keep working on that tan...

• 13 Oktober 2005 - 13:12

Sonja Galimo:

Hoii Ed,
    Wat leuk zeg die weblog van jou. Als ik zo lees droom ik helemaal weg en denk ik dat ik me ook daar ergens bevind.
    Nou ik zou zeggen geniet maar van alles en heb veel plezier. houd ons vooral op de hoogte en vergeet niet foto's te plaatse.
    Dooeeii

• 14 Oktober 2005 - 09:26

Oboema S.:

Heerlijk. Arremouni sifakali mayetyo pirounou! Groeten uit Amsterdam Oost

• 17 Oktober 2005 - 09:07

Mark:

HE Edwin!! Wat een spannende verhalen zeg. Van die Agaves heb ik zelfs in Spanje gezien dit jaar, ik heb een paar stekken meegenomen en doen het prima in de Wageningse venterbank, kijken of er ook een paal met bloemen uit gaat schieten....
    Veel plezier! Mark

• 17 Oktober 2005 - 09:08